Inchirierea unei proprietati presupune si indatoriri, insa cele mai multe de bun simt nefiind definite legal. Din punct de vedere legal, proprietarul trebuie sa redacteze un contract de inchiriere intre parti care sa fie inregistrat ulterior la ANAF. De-alungul carierei mele am fost atat chirias cat si proprietar care ofera spre inchiriere spatiu pentru locuit sau spatiu comercial, experienta din care am reusit sa trag mai multe concluzii.

Am ajuns la concluzia ca o proprietate trebuie oferita intro stare buna de folosire, insa trebuie sa iei in considerare receptionarea intro stare deteriorata. De cele mai multe ori se intampla, chiriasul, sa paraseasca spatiul lasand anumite pagube si/sau sa uite plata anumitor utilitati. De aceea am invatat sa introduc in contractul de inchiriere aceste clauze.

Cat poti pierde daca inchiriezi rapid?
In urma cu 5 ani, aproape de cresterea preturilor pentru imobiliare am negociat un apartament cu 2 camere, 48 metri patrati utili la 24.000 Euro. Apartamentul nu era renovat (tip vechi) insa am hotarat sa public anuntul de inchiriere, crezand ca va dura sa gasesc un chirias. Nu aveam in plan sa cumpar un apartament dar vazand pretul bun, am ales sa folosesc toate economiile pentru a cumpara proprietatea. Deoarece nu aveam buget pentru renovare, am igienizat eu locuinta urmand sa fac unele renovari in regie proprie, insa dupa mai putin de 2 zile a aparut chiriasul dornic sa il ia chiar in acea stare. Am inchiriat apartamentul timp de 2 ani pentru 100 Euro/luna avand in vedere starea lui.

Cat am pierdut in 2 ani?
In acea perioada pretul mediu pentru un astfel de apartament era 150 Euro. In cei 2 ani am pierdut 1200 Euro, bani pe care ii puteam folosi pentru face anumite renovari crescand pretul chiriei.

Despre Proiect

Cursul zilei pentru chirii

Cu o experienta de peste 10 ani in domeniul Bancar si peste 3 ani in domeniul imobiliar, am decis sa ma implic intr-un proiect pe cat de greu, atat de util in domeniul imobiliar si anume implementarea unui curs zilnic pentru chirii. Pe scurt folosind inteligenta artificiala vom analiza toate proprietatile oferite spre inchiriere si vom stabili pretul mediu al chiriei oferite. Acest instrument va fi util atat pentru chiriari cat si pentru proprietari.