Cautarea unei chirii reprezinta o provocare atat pentru firme cat si pentru persoane fizice, deoarece aceasta decizie afecteaza bugetul in timp. O decizie buna, corecta va ajuta la un profit mai mare pentru firme, sau pentru a face econimii in cazul persoanelor fizice. Pentru o alegere corecta va sfatuiesc sa cititi pasii detaliati in acest articol.

Pasi pentru a gasi cea mai ieftina chirie:

  1. Cautarea anunturilor
  2. Sortarea anunturilor
  3. Contactarea proprietarilor
  4. Vizitarea locatiei
  5. Negocierea pretului chiriei
  6. Semnarea contractului

Cautarea anunturilor

Primul dar si cel mai important pas in gasirea unei chirii potrivite este cautarea anunturilor. Cu cat mai multe surse, atat mai mari sansele sa gasiti o chirie decenta, potrivita nevoilor dumneavoastra. Va recomand cautarea atat in mediul online, cat si in cel offline. In mediul online sunt recomandate cat mai multe site-uri dar si grupuri facebook, deoarece nu oricine stie sa publice anuntul pe un site. In mediul offline sunt recomandate ziarele dar si informatiile primite de la cunostinte, rude etc. Notati toate aceste informatii cu toate datele (pret chirie, perioada, metri patrati, camere, mobilat sau nu, stare imobil etc.) dupa care puteti trece la a doua etapa, sortarea anunturilor.

Sortarea anunturilor

Dupa cautarea anunturilor in cat mai multe surse si notarea lor, trebuie sa treceti la a doua etapa si anume sortarea anunturilor. Prin aceasta etapa eliminati anunturile care nu sunt potrivite, care depasesc bugetul, care sunt la o distanta mult prea mare fata de locul de munca sau studii. O chirie ieftina poate sa fie defapt scumpa daca implica costuri auxiliare (transport, cheltuieli cu utilitatile mai mari etc.). Stabiliti criterii dupa care urmeaza sa faceti sortarea, cum ar fi:
- pretul maxim
- zona/ cartierul preferat
- numarul de camere sau metri patrati, minim sau maxim
- starea imobilului, mobilat sau nemobilat
- fara sau cu balcon
- etajul
- daca exista parcare
- tipul de incalzire
- perioada pe care se face contractul
- etc.
Notati cu atentie intr-un tabel fizic sau electronic aceste detalii pentru a compara mai usor informatiile si pentru a putea elimina priprietatile care nu se potrivesc. Fiecare criteriu nepotrivit poate atrage costuri suplimentare, astfel o chirie ieftina poate fi mai scumpa decat alta chirie cu un pret mai mare.

Contactarea proprietarilor

Daca ati facut selectarea anunturilor care sunt potrivite criteriilor dumneavoastra, este timpul sa contactati proprietarii pentru a cere si restul detaliilor. Aceasta etapa poate fi folosita si pentru a elimina eventualele spete nepotrivite preferintelor. Este important sa ramana chiar proprietatile care reprezinta un interes, astfel timplul pentru mutarea in noua locatie este scurtat. Timpul de decizie este foarte important deoarece proprietatile care se afla intr-o zona buna, la un pret bun se ocupa repede.

Vizitarea locatiei

Vizitarea locatiei este ultima etapa de decizie pentru eliminarea tuturor proprietatilor care nu corespund criteriilor, urmand sa ramana doar cele preferate si sa negociati pretul. Dupa ce au ramas cele cateva preferate, cel mai probabil decizia va fi luata in functie de pret.

Negocierea pretului chiriei

Daca proprietatea se inchiriaza prin agentie, de obicei agentul va fi prezent in momentul negocierii, iar daca nu, negocierea va fi facuta direct, doar cu proprietarul. Trebuie sa aveti in vedere ca orice se poate negocia, proprietarii de obicei aleg o suma de inchiriere de unde mai pot reduce. De asemenea, sa aveti in vedere ca orice euro sau leu negociat va fi o economie lunara pe toata perioada in care este inchiriata proprietatea.

Semnarea contractului

Contractul de inchiriere este foarte important, fiind o protectie atat pentru chirias cat si pentru proprietar. Trebuie sa cititi cu atentie contractul cu atentie pentru clauze. Daca este necesar consultati un expert inainte de semnare.

Despre Proiect

Cursul zilei pentru chirii

Cu o experienta de peste 10 ani in domeniul Bancar si peste 3 ani in domeniul imobiliar, am decis sa ma implic intr-un proiect pe cat de greu, atat de util in domeniul imobiliar si anume implementarea unui curs zilnic pentru chirii. Pe scurt folosind inteligenta artificiala vom analiza toate proprietatile oferite spre inchiriere si vom stabili pretul mediu al chiriei oferite. Acest instrument va fi util atat pentru chiriari cat si pentru proprietari.