Amanarea platii chiriei, stipulata deja pentru firmele care au certificat pentru situatii de urgenta (CSU) este acum valabila si pentru persoanele fizice care nu isi permit plata chiriei in aceasta perioada. De asemenea proprietarii care reduc chiria lunara cu 30% fata de nivelul din februarie vor beneficia de scutire de impozit.

Legea adoptata:

Art 2. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 84 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2020 nu sunt venituri impozabile veniturile din cedarea folosintei bunurilor imobile obtinute in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere sau uzufruct.

(2) Contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosintei bunului imobil, stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, cu cel putin 30% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii februarie 2020.

(3) Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de prevederile alin. (1) este perioada pe care s-a negociat scaderea contravalorii folosintei bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Aceste facilitati sunt valabile pe perioada starii de urgenta si pot fi solicitate prin posta electronica, disponibila pe site-ul finantelor publice.

De ce sa nu aman plata chiriei sau al ratelor?

Orice amanare de plata ingreuneaza pe viitor situatia financiara a firmei sau al familiei. Aceste facilitati exista insa daca exista posibilitatea platii, expertii recomanda sa se faca platile la timp.

Amanarea platii chiriei pentru persoane fizice

Cei care au suferit de intreruperea activitatii sau veniturile lor au fost cel putin 15% diminuate fata de luna anului 2019, pot solicita amanarea platii ratelor de catre ANAF. Proprietarii vor fi protejati deoarece vor incasa banii de la ANAF, urmand sa fie restituiti esalonat de catre chirias. Aceasta facilitate este conditionata pentru firme la o chirie de maxim 10.000 Lei iar pentru pesoane fizice la maxim 2000 Lei, pentru fiecare locatie. Aceasta cerere trebuie depusa la Fisc cu acordul comun al chiriasului si al proprietarului.

Renegocierea contractelor de inchiriere

Recomandam atat firmelor cat si persoanelor fizice sa apeleze la renegocierea contractelor de inchiriere. O renegociere ar aduce beneficii atat pentru proprietar cat si pentru chirias. Proprietarul ar pastra continuitatea venitului din incasarea chiriei iar chiriasul ar beneficia de un pret corect pentru perioada contractului (de obicei contractul se face pe 1 an). Amanarea platii chiriei ar fi un beneficiu de moment cu generarea de obigatii suplimentare de viitor, in timp ce renegocierea costului chiriei ar genera beneficii atat in timp cat si in prezent.

Pana cand poate fi amanata plata chiriei?

Aceasta facilitate este oferita pe perioada starii de urgenta, fiind valabila pana in 14 mai.

Ce se intampla daca chiriasul nu plateste suma oferita pentru plata chiriei?

Dupa cum am precizat mai sus, ANAF ofera suma pentru plata chiriei, pentru o perioada de timp. Aceasta va trebui returnata in functie de cum a fost specificat la semnarea contractului iar neplata poate duce la executarea silita. De aceea va recomandam renegocierea contractului de inchiriere, fapt care ar aduce mai multe beneficii.

Despre Proiect

Cursul zilei pentru chirii

Cu o experienta de peste 10 ani in domeniul Bancar si peste 3 ani in domeniul imobiliar, am decis sa ma implic intr-un proiect pe cat de greu, atat de util in domeniul imobiliar si anume implementarea unui curs zilnic pentru chirii. Pe scurt folosind inteligenta artificiala vom analiza toate proprietatile oferite spre inchiriere si vom stabili pretul mediu al chiriei oferite. Acest instrument va fi util atat pentru chiriari cat si pentru proprietari.