La inceputul anului, pana in luna Aprilie analistii imobiliari anticipau stagnarea sau cresterea preturilor din domeniul imobiliar, atat pentru chirii cat si pentru vanzari. In mod normal insa, sunt multe aspecte care pot influenta acest domeniu, cum ar fi: decizii politice, calamitati, situatii de criza, inflatie etc. Exact cum pretul pentru spirt, masti, manusi etc este in crestere datorita cererii mare pentru un stoc limitat, asa se intampla si in domeniul imobiliar. Cererea mai mica duce intotdeauna la o scadere al pretului, chiar daca nu imediat.

Un alt exemplu poate fi cererea mica pentru produsele petroliere. Daca operatiunea de extragere al petrolului s-ar opri, costurile de repornire ar fi mult prea mari. Depozitarea petrolului genereaza de asemenea costuri fiind nevoie de rezervoare si spatiu. Exploratorii aleg sa vanda la un pret mult mai mic, pierderile fiind astfel mai mici.

Efectul de domino din imobiliare

Domeniul imobiliare nu a fost afectat direct in aceasta perioada, fiind victima efectului domino. Vanzarile se fac mult mai greu deoarece intr-o perioada instabila oamenii prefera sa nu cheltuie economiile, dar si vizualizarile se fac mult mai greu deplasarea nefiind permisa fizic pentru aceasta situatie. Bancile aproba mult mia greu cererile de creditare, fapt care descurajeaza atat cumparatorii cat si vanzatorii. Preturile pentru chirii sunt de asemenea in continua scadere datorita cererii mult mai mici. inchiderea scolilor si facultatilor duc la o scadere masiva a cererii pentru chirii.

Inchiderea facultatilor scad cererea de chirii

De obicei sursa de venit a studentilor sunt parintii iar daca venitul lor a fost afectat, nu isi vor mai permite plata chiriilor. Daca se vor deschide facultatile, studentii vor fi in cautarea unor proprietati mai ieftine insa daca studierea va continua online majoritatea vor prefera sa renunte la chirie. Din acest motiv cererea va fi mult mai mica decat oferta.
Daca cererea este mai mica decat oferta, indiferent de nisa preturile tind sa scada.

Chiriile au scazut si cu 25%

In functie de oras, preturile chiriilor au scazut chiar si icu 25%. Studentii sau persoanele carea aveau o proprietate in afara orasului au lasat chiriile goale, apartamentele inchiriate in regim hotelier au fost convertite in chirie lunara, astfel crescand oferta in situatia in care cererea este in scadere. Resimtirea diminuarii preturilor este in functie de oras deoarece orasele precum Cluj, Oradea cu multi stundenti vor resimti mai repede acest efect.

Pretul pentru garsoniera/uscatorie

Indiferent de oras, aceste proprietati de tip garsoniera/uscatorie sunt cele mai cautate deoarece pretul de inchiriere este mai mic decat al unui apartament cu 1, 2 sau mai multe camere iar costul de intretinere este decent. Chiar daca un pret corect pentru o garsoniera ar fi 50 Euro/luna in timp ce al unui apartament cu o camera este 150 Euro/luna, proprietarul isi permite de obicei sa ceara 100 Euro deoarece exista cerere.

Inchirierea apartamentelor cu mai mult de 2 camere

Aceste apartamente sunt mai greu de inchiriat datorita pretului chiriei mai mare dar si datorita costului de intretinere. Aceste apartamente sunt cautate de obicei de cei cu familie mare sau de cei cu venituri peste medie. o solutie practicata de proprietari este inchirierea mai multor chiriasi al unei camere, anexele, bucataria si baia fiind comune. Acest lucru este posibil daca apartamentul este decomandat.

Ce a influentat in aceasta perioada scaderea preturilor chiriilor?

  1. Inchiderea scolilor si al facultatilor
  2. Diminuarea venitului
  3. Oferta mai mare decat cererea
  4. Interzicerea deplasarii

Cum vedem viitorul chiriilor?

Atat timp cat nici guvernul nu stie sigur ce decizii va lua (ba putem merge dupa 15 Mai in vacanta, ba nu putem merge) este greu sa tragem o concluzie, insa de obicei aceste efecte se vor vedea in timp. Luand in considerare ca in aceasta perioada suntem oarecum protejati (bani din somaj tehnic, posibilitarea de neplata al ratelor etc.), dupa ce nu va mai exista aceasta stare de urgenta vom putea trage cu adevarat concluzii.

Despre Proiect

Cursul zilei pentru chirii

Cu o experienta de peste 10 ani in domeniul Bancar si peste 3 ani in domeniul imobiliar, am decis sa ma implic intr-un proiect pe cat de greu, atat de util in domeniul imobiliar si anume implementarea unui curs zilnic pentru chirii. Pe scurt folosind inteligenta artificiala vom analiza toate proprietatile oferite spre inchiriere si vom stabili pretul mediu al chiriei oferite. Acest instrument va fi util atat pentru chiriari cat si pentru proprietari.